ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 Το  αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ) ισχαιμικό η αιμορραγικό είναι από τις πιο συχνές παθήσεις παγκοσμίως που αυξάνει το ποσοστό  θνησιμότητας και αναπηρίας. Και οι δύο τύποι εγκεφαλικών επεισοδίων μπορεί να προκαλέσουν παροδική ή μόνιμη βλάβη λειτουργιών όπως η ομιλία, η κίνηση, η όραση οι γνωστικές λειτουργίες.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα υποστεί ΑΕΕ κατά την διάρκεια της ζωής του. Ως ΑΕΕ ορίζεται η αιφνίδια εμφάνιση νευρολογικού ελλείμματος που αν διαρκέσει πάνω από 24 ώρες χαρακτηρίζεται εγκατεστημένο ΑΕΕ αλλιώς παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο. 

Παράγοντες κινδύνου
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι η υπέρταση, παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η υψηλή χοληστερόλη, το αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Συνήθη συμπτώματα
Συνήθη συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου είναι δυσχέρεια ομιλίας, πτώση γωνίας στόματος και παράλυση του ενός η και των δύο άκρων από την ίδια συνήθως πλευρά.

Αντιμετώπιση
Η επείγουσα αντιμετώπιση ασθενούς με ΑΕΕ είναι πρώτιστης σημασίας μιας και μπορεί να αντιμετωπισθεί με θρομβόλυση (παράγοντας που διαλύει τον θρόμβο) η θρομβεκτομή (απομάκρυνση θρόμβου μέσω ειδικών συσκευών που φτάνουν ενδαγγειακά στον τόπο της βλάβης). Γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις (αξονική η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, υπερηχογράφημα  καρωτίδων, καρδιολογικός έλεγχος, εξετάσεις αίματος).  Δευτερογενώς χορηγείται αντιπηκτική αγωγή και χορηγούνται φάρμακα για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου όπου χρειαστεί. Οι ασθενείς με σημαντικού βαθμού στένωση καρωτίδων, ενδέχεται να υποβληθούν σε ενδαρτηρεκτομή ή αγγειοπλαστική. Θέση έχει και η  φυσικοθεραπεία, λογοθεραπεία για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων.